Program
Luni - Vineri 10:00 - 18:00
controlul-reproducerii
23 mai 2021
Sfatul medicului
Controlul reproducerii

Sterilizarea reproductiva a catelelor si pisicilor

Consideram ca sterilizarea pisicilor si a catelelor este o parte esentiala a detinerii responsabile a animalelor de companie, alaturi de deparazitarea interna si externa, vaccinarea completa, microciparea cainilor si asigurarea celor 5 libertati esentiale.

Ce este sterilizarea?

Sterilizarea este o procedura chirurgicala care previne gestatiile nedorite. Sterilizarea femelelor se realizeaza prin ovariohisterectomie, adica inlaturarea ovarelor si uterului. Castrarea masculilor se realizeaza prin orhidectomie, adica inlaturarea testiculelor. Interventiile chirurgicale se realizeaza sub anestezie generala. Pacientii nu simt nimic.

Recomandam sterilizarea incepand cu varsta de 4 luni, la rasele mari incepand cu varsta de 9-10 luni. Sterilizarea inainte de primele calduri protejeaza femela de aparitia tumorilor mamare in proportie de 99%. Sterilizarea dupa primele calduri previne aparitia tumorilor mamare la varsta de 8-12 ani doar in proportie de 50%. Femelele sterilizate dupa o fatare sau mai multe se afla in acelasi risc de aparitie a tumorilor mamare in care se afla femelele nesterilizate. Asadar, cu cat sunt sterilizate mai repede cu atat mai bine.

Sterilizarea femelelor le protejeaza nu doar de fatari nedorite ci si de infectie uterina (piometru), chisturi ovariene, tumora sticker (cu transmitere sexuala in timpul montei). Sterilizarea prelungeste durata vietii si imbunateste calitatea vietii pisicilor si catelelor.

Statisticile arata ca majoritatea masculilor loviti de masini sunt necastrati. Vagabondand dupa femele in calduri acestia ajung in fata masinilor. Castrarea salveaza vieti si prin prevenirea luptelor teritoriale.

Sterilizarea femelelor si masculilor scade de asemenea riscul contractarii unor boli gave cum sunt imunodeficienta felina si leucemia felina, care se transmit prin muscaturi.

Pacientul va fi anesteziat general deci va trebui neaparat sa fie tinut la dieta de 12 ore in cazul animalelor adulte si de doar 2 ore in cazul tineretului.

Interventia chirurgicala este complexa dar de rutina. Medicii experimentati in aceasta procedura o vor realiza printr-o incizie de doar 1 centimetru. Animalul dumneavoastra va putea fi dus la cabinet dimineata si luat acasa in seara aceleiasi zile. Pregatirea campului operator presupune tunderea zonei dar blana va creste inapoi in cateva saptamani. Inchiderea ranii se va realiza cu fir resorbabil. In cazul in care vom folosi copci cu capse sau fir neresorbabil, acestea se vor inlatura dupa 10 zile. Discutati toate detaliile cu noi, in special riscurile anesteziei generale si analizele preoperatorii necesare.

Interventia chirurgicala, fara pregatirea pentru operatie, dureaza 1 minut la motan si catel tanar si intre 5 minute (la pisica femela tanara) si 20 de minute la catea. Desigur acesti timpi variaza in functie de pacient. Administram analgezic si antibiotic.

Costul operatiei variaza intre 120 lei si 400 lei.

De ce sa ne sterilizam catelele si pisicile?

O pisica nesterilizata impreuna cu toti urmasii ei, daca nici unul nu este sterilizat, pot fi responsabili de pana la 20.000 de descendenti in doar 5 ani. Pisicile devin active sexual chiar si de la 4-5 luni, dand nastere la aproximativ 5 pisicute de 2-3 ori pe an. Nu este benefic sau necesar pentru pisica sau catea sa nasca cel putin o data inainte de sterilizare. Gestatia la pisica (durata sarcinii) este de doar 9 saptamani si o femela poate intra in calduri din nou dupa doar 6 saptamani de la fatare. Sarcina si alaptarea sunt epuizante pentru femela. Gestatiile repetate isi pun amprenta. Pisicile se imperecheaza si cu fratii lor.

Este usor sa facem un calcul si sa realizam ca fara controlul reproducerii nu vor exista niciodata destule camine, destui adoptatori, pentru toate pisicutele si toti cateii care ar rezulta din fatari neplanificate, nedorite. Daca doriti sa va lasati pisica sau cateaua sa se reproduca trebuie sa stiti dinainte cine va lua puiutii rezultati. Ne referim aici la cine ii va lua acasa definitiv, nu la care adapost sa ii predati. Cu totii iubim pisicutele si cateii de 1-5 luni, dar trebuie sa fim realisti. Nu vor ramane atat de mici si nu are sens sa lasam natura sa isi urmeze cursul doar de dragul miracolului nasterii pentru a abandona apoi aceste animale sau pentru a le preda adaposturilor de stat sau private sau pentru a le duce la bunici la tara, unde sa isi petreaca restul zilelor in lant, in spatele curtii sau gradinii, intr-o cusca de lemn putrezit, in noroi. De dragul lor trebuie sa adoptam cainii si pisicile de toate varstele din adaposturile private si de stat. Daca cineva doreste un caine sau o pisica exista sute de animale pentru adoptie in municipiul Arad si alte cateva sute in tot judetul Arad. Nu este nevoie sa se nasca altele. Daca doriti 1 caine sau o pisica nu lasati cateaua sau pisica ce o aveti deja sa se reproduca. Nu va naste doar 1 puiut. Pisicile nasc de regula 5 puiuti si catelele chiar si 10-12. Anumite rase chiar si 20-25 catei la o fatare. Ganditi-va din start ce veti face daca veti pastra 1 catel si va trebui sa gasiti adoptatori pentru ceilalti 9. In alta ordine de idei, daca aveti disponibilitatea de a cauta adoptatori pentru 9 catei, faceti-o pentru 9 catei existenti deja intr-un adapost. Pe langa adoptarea lor veti ajuta alti catei care vor putea fi salvati in locurile eliberate in adapost.

Află mai mult