Program
Luni - Vineri 10:00 - 18:00
23 mai 2021
   Articole medicale

Accidentele operatorii

Accidentele operatorii care pot surveni în cazul ovariectomiei și ovariohisterectomiei sunt:

v  Sincopa: pierderea bruscă și completă a conștienței, cu o stare de moarte aparentă datorată încetării momentane a funcțiilor cerebrale prin întreruperea fluxului sangvin arterial la nivelul creierului.

v  Decolarea peritoneului: este rezultatul efectuării incorecte a perforării peritoneului, fapt ce predispune la eventrații. Când la perforarea peritoneului se întâmpină rezistență, pentru a preveni decolarea, se recomandă efectuarea cu o pensă a unui pliu peritoneal în care se face o butonieră cu foarfeca. Tratamentul decolării peritoneale constă în sutura în surjet a breșei peritoneului cu fir resorbabil.

v  Perforarea intestinului: apare ca urmare a secționării sau perforării brutale, nedozate, a peritoneului. Poluarea cu materii fecale a cavității abdominale expune animalul la riscul instalării unei peritonite grave. Tratamentul constă în lavajul cavității peritoneale și enterorafia perforatiei.

v  Ruperea cornului uterin și deșirarea mezoovarului și/sau ligamentului larg se tratează prin lărgirea breșei abdominale, ligatura arterelor și venelor ovariene și uterine, aplicarea unei suturi endoversate pe bontul restant de corn uterin.

v  Hipotermia afectează animalele tinere și poate fi deosebit de gravă. Se reglează temperatura animalului în timpul cel mai scurt posibil, folosind patură electrică, sticle cu apă fierbinte, pătură, aer cald și se încearcă grăbirea intervenției și trezirea pacientului. Pentru aceasta este utilă administrarea anestezicelor pentru care există antagoniști.

v  Hipoglicemie apare la tineretul care este ținut la regim mai mult de două ore înainte de intervenția chirurgicală. Se aplică un sirop pe mucoasa cavității orale și se administrează antagoniști ai anestezicului. Animalul se hrănește la 30 de minute după trezirea din anestezie.

v  Hemoragia internă survine din:  

Ø  manipularea greșită a colpotomului soldată cu lezarea aortei abdominale;

Ø  tracțiuni exagerate ale ovarului cu ruperea vaselor ovariene conținute de mezoovar;

Ø  aplicarea greșită sau insuficientă a penselor de castrare (ovariotoame) sau a ecrasorului;

Ø  deraparea ligaturilor sau desprinderea lor prin deșirarea mezoovarului.

Tratamentul constă în reintervenție precoce, cu asigurarea hemostazei și compensare volumică. Hemoragiile aortei abdominale sunt extrem de grave.

Share